Blog

Bijna wintertijd… tijd voor de module ‘Beter slapen’?

Het is weer oktober… iedere donderdag is het “de drukste ochtendspits ooit”, de blaadjes vallen en met wallen onder de ogen verheugen we ons op dat ene uurtje extra uitslapen als de klok weer een uurtje achteruit wordt gezet voor wintertijd…

Voor veel mensen met autisme stormt het wel vaker, vooral in hun hoofd. Ze staan ’s avonds laat nog op “aan”, kunnen bijvoorbeeld niet in slaap komen en raken in een vicieuze cirkel van slecht slapen, spanning opbouwen en hierdoor weer slecht gaan slapen.

In de blended behandelmodule ‘Beter slapen’ onderzoekt de cliënt zijn problemen met slapen en krijgt hij/zij tips en adviezen die helpen om slapen te verbeteren. De module is een ‘lichte’ module geworden, zodat je er niet teveel van wakker hoeft te liggen. Licht, maar persoonlijk en pakkend voor de doelgroep. Een aantal developers slapen nu beter en niet alleen omdat de deadline is gehaald. Actuele wetenschappelijke kennis is vertaald in duidelijke teksten, schema’s en video’s, hierdoor ontstaat snel begrip van de eigen situatie. De cliënt krijgt uitleg over de slaapcyclus, brengt eigen slaapgewoonten in kaart en leert om te gaan met piekeren. Er is ook aandacht voor wat je kunt doen om de veranderingen zoveel mogelijk vast te houden.

De module is inmiddels in gebruik genomen binnen het Dr. Leo Kannerhuis. Wil je meer informatie over de module? Kijk dan op de productpagina van de modules of neem contact met ons op!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Ouders als nieuwe doelgroep

Goed nieuws! Sinds december 2016 kunnen ouders van patiënten met autisme ook blended behandelmodules in de nieuwe stijl volgen. Voorheen konden ouders zelfstandig verschillende psycho-educatiemodules volgen die al online werden aangeboden. Een aantal van deze modules is herzien en in een nieuw jasje gestoken.

ouderschap-met-wit-01

Ouders en patiënten kunnen nu met een eigen account werken in hetzelfde behandelportaal. De modules bestaan uit korte informatieve sessies met informatie die up-to-date is. Ook is zijn de modules interactiever geworden, omdat de trainer, begeleider of behandelaar nu de mogelijkheid heeft om online feedback te geven op de sessies die de ouders maken en een chatgesprek te starten met een ouder of een groep.

De volgende modules zij nu beschikbaar om aan ouders te geven:

Mijn kind heeft autisme
Psycho-educatiemodule voor ouders met kinderen met autisme in de leeftijd van 6-12 of 13-18 jaar die willen weten wat autisme is en hoe ze met het autisme van hun kind kunnen omgaan.

Mijn kind online
Korte psycho-educatiemodule voor ouders met kinderen met autisme in de leeftijd van 6-12 of 13-18 jaar die vragen hebben met betrekking tot het online gedrag van hun kind.

Autisme en eten
Korte psycho-educatiemodule voor ouders met kinderen met autisme in de leeftijd van 6-12 of 13-18 jaar die vragen hebben met betrekking tot het eetgedrag van hun kind.

Vanaf december 2016 zijn deze modules in gebruik genomen binnen het Dr. Leo Kannerhuis en Leo Kannerhuis Nederland. Wil je meer informatie over de modules? Kijk dan op de productpagina van de modules of neem contact met ons op!

Ons kerstkindje heet Leo…

Leo is onze ster aan de hemel deze donkere dagen voor kerst: de app die de weg wijst binnen het Dr. Leo Kannerhuis, is af!

feature-graphic-01

In het Greenhouse praten we regelmatig met kinderen en jongeren die behandeling volgen. We hoorden dat sommige patiënten het als een sprong in het diepe ervoeren, om naar het Dr. Leo Kannerhuis te gaan. Zo spraken we weleens met ouders die vertelden dat hun zoontje dacht dat hij geopereerd zou gaan worden, omdat hij had opgevangen dat hij naar een ziekenhuis moest (het Dr. Leo Kannerhuis is officieel een kinder-jeugdpsychiatrisch ziekenhuis). Een andere jongere vertelde dat zij heel verbaasd was over hoe het eruitziet bij het Dr. Leo Kannerhuis. De jongerenkliniek bestaat uit woonhuizen in de wijk en de meeste jongeren studeren of werken, terwijl zij een gesloten inrichting voor zich zag met patiënten in dwangbuizen. En een volwassen patiënt merkte op dat zijn gesprekken veel sneller to the point hadden kunnen komen als hij vooraf meer duidelijkheid had gekregen over wat hij die dag zou gaan doen bij het Dr. Leo Kannerhuis.

Natuurlijk probeert het Dr. Leo Kannerhuis mensen die in behandeling komen altijd zo goed mogelijk voor te bereiden door informatie te geven, maar tot nu toe werden hier vooral veel (héél veel) folders gebruikt. In het Greenhouse kregen we begin dit jaar daarom het idee om een app te maken. Deze app zou patiënten op een gemakkelijke manier informatie kunnen geven over het Dr. Leo Kannerhuis en wat er tijdens de behandeling allemaal gaat gebeuren. Ook wilden we graag dat de app de patiënten zou kunnen helpen om hun behandeling te volgen en doelen te stellen. Halverwege het jaar zijn we daarom aan de slag gegaan met het ontwikkelen en nu kunnen we met trots onze app Leo presenteren! Leo is ontwikkeld in samenwerking met Inspire en mede mogelijk gemaakt door subsidie van zorgverzekeraar VGZ.

Voordat we aan de slag gingen met het ontwikkelen van Leo, hebben we eerst gevraagd of kinderen en jongeren dit een goed idee vonden. Dit bleek het geval te zijn, en tijdens het ontwikkelen hebben ze ons steeds geholpen met hun ideeën over wat er in de app moet komen en hoe de app eruit zou moeten zien. De foto’s in de app zijn gemaakt door jongeren van het Dr. Leo Kannerhuis. Zo zien gebruikers van de app door hun ogen wat zij graag willen weten. De filmpjes die gebruikers van de app kunnen zien, zijn gemaakt door het Greenhouse. Op de filmpjes zijn behandelaren en anderen die figureerden als patiënt te zien. Onze Geneesheer Directeur bleek een waar video-talent: hij legt duidelijk en vriendelijk uit wat een psychiater doet. De kinderen en jongeren die we filmden zijn acteurs, want je moet als instelling altijd voorzichtig zijn met filmpjes verspreiden van ‘echte’ patiënten. We zijn vooral trots op de mogelijkheid om in de app te kunnen filteren voor welke leeftijdscategorie je de informatie en filmpjes wil zien. “Zo heb je het gevoel dat er echt naar je wordt geluisterd” zei een jongere hierover.

De app is nu technisch af en op het moment zijn we de app in treinsnelvaart aan het vullen met teksten, foto’s en filmfragmenten. In 2017 zal de app verder ontwikkeld worden, want onze wens is dat de app ook voor iOS beschikbaar wordt. Via de webpagina over Leo houden we je hiervan op de hoogte. Zoals je leest is Leo dus nog under construction, maar de app is al wel gratis te downloaden in de Playstore (zoek op Leo Kannerhuis). Laat ons vooral weten wat je ervan vindt!

Voor 2017 gunnen we onze patiënten een goede voorbereiding en meer grip op hun behandeling door Leo!

2016_12_leo-taart

De taart die we van Inspire kregen om te vieren dat de eerste versie van de app af was.

Behandelmodule Seksualiteit in uitzending AutismeTV

Komende donderdag (9 juni) zal er weer een aflevering van AutismeTV worden uitgezonden. De uitzending zal gaan over het onderwerp ‘autisme en seksualiteit’. Tijdens de uitzending zal er ook aandacht worden besteed aan de behandelmodule Seksualiteit die het afgelopen jaar in het Greenhouse is ontwikkeld.

Jongeren zijn vaak erg geïnteresseerd in seks, maar hebben er ook veel vragen over. Dit was voor het Greenhouse een van de aanleidingen voor het ontwikkelen van de behandelmodule Seksualiteit in samenwerking met partners van Leo Kannerhuis Nederland. AutismeTV speelt met deze uitzending nu ook op in op de behoefte van jongeren aan informatie over seksualiteit.

De module Seksualiteit van het Greenhouse, is een vervolg op de modules Vriendschap en Relaties, en is er op gericht jongeren  te informeren over onder andere: seksualiteit, lichamelijk ontwikkelingen, verlangens, grenzen, seksueel contact en veilige seks. Het is een informatieve module die jongeren verder kan helpen op het gebied van seksualiteit. Tijdens de uitzending van AutismeTV zal er over deze behandelmodule worden verteld.

Daarnaast zal Jeroen Dewinter te gast zijn. Hij promoveerde onlangs met zijn onderzoek naar de seksuele ontwikkeling van puberjongens met autisme. Ook Ivan is in de uitzending te zien. Hij heeft autisme en is voorzitter van AutiRoze, een werkgroep van het COC voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders met autisme.

Je kunt de uitzending op donderdag 9 juni om 20:00 live bekijken op de website van AutismeTV. Mocht je dat niet kunnen halen, dan kun je de uitzending  hier terugkijken!

Deze diashow vereist JavaScript.

Greenhouse goes multilingual

Welcome-Arab

Om meer mensen te kunnen helpen met onze producten, wordt er in het Greenhouse gewerkt aan het meertalig maken ervan. De website heeftmijnkindautisme.nl bestaat al langer in meer talen en sinds vorige week wordt er geëxperimenteerd met het vertalen van eHealth modules.

Heeft mijn kind autisme?

De website heeftmijnkindautisme.nl biedt ouders een korte test, waarmee ze het gedrag van hun kind (tot en met zes jaar) kunnen vergelijken met het gedrag van een kind met autisme. De uitslag van de test is geen diagnose, maar kan wel een indicatie geven of er meer onderzoek nodig is.

Beschikbare talen:

  • Nederlands
  • Turks
  • Arabisch

Anders boos zijn

De behandelmodule ‘Anders boos zijn’ (emotieregulatietraining voor kinderen) wordt momenteel volledig in het Nederlands aangeboden. Hier is een preview te vinden van een online sessie uit deze module in het Engels en Arabisch.

Beschikbare talen:

  • Nederlands
  • Engels (deels)
  • Arabisch (deels)

Greenhouse actief bij innovatiecafe over autisme en beweging

Bij een innovaticafé over autisme en bewegen kon het Greenhouse natuurlijk niet wegblijven. Op woensdag 6 april ging een afvaardiging dan ook richting de Kartfabrieque in Utrecht.

In het kader van de autismeweek met het thema ‘autisme in beweging’ organiseerde Springlab in samenwerking met WAU?!, de Kartfabrique en het Dr. Leo Kannerhuis een innovatiecafé. Door middel van een brain- en bodystorm een werden lichaam en geest aan het werk gezet om een real life game te bedenken die jongeren met autisme in beweging brengt.

Het was een leerzame en actieve middag, waarin mensen met autisme, professionals op het gebied van bewegen, real life gaming en autisme prototypes bedachten. Benieuwd naar een impressie van deze middag? Bekijk het item dat AutismeTV maakte!

Deze diashow vereist JavaScript.